wtorek, 26 listopada 2013

Nalewka gruszkowa

Jak dla mnie, ciut przy gorzkawa, ale to moje zdanie. Komuś innemu może posmakować :)
Przepis jest banalnie prosty, i taki właśnie miał być.

Składniki:
1,5 kg pokrojonych w cząstki gruszek (nie obierać!)
0,5 l wódki
Po miesiącu:
3/4 szklanki cukru,
0,5 l wody

Przygotowanie:
Banalnie proste. Gruszki należy oczyścić z gniazd, przekroić na cząstki, zalać wódką i odstawić na miesiąc. Po miesiącu, zrobić zalewę cukrową.
Zalewa: Wodę gotujemy, wsypujemy cukier i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Nalewkę odcedzamy od owoców, tak by pozbyć się jak najwięcej miąższu, a za razem by nalewka była bardziej przezroczysta. Najlepiej zrobić to przez gazę, lub ściereczkę. Gdy już to zrobimy, dodajemy naszą zalewę do nalewki i mieszamy krótko i powoli. Przy nalewce, jest zasada "im starsza, tym lepsza", tak, że pozwólmy jej postać tak przynajmniej z 2 tygodnie, przed konsumpcją :)

Rada: Ilość cukru w zalewie, zależy, czy chcemy by nasza nalewka, była bardzo słodką, czy nie.

Nalewka jest bardzo dobra na imprezy, oryginalna jako prezent, oraz idealna na babskie wieczory, lub też pogaduszki. Buźka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz